Ako vyčistiť kosačku Fieldmann

Ako vyčistiť kosačku Fieldmann

Prečo je dôležité čistenie kosačky Fieldmann?

Pravidelným čistením kosačky zaistíte, že bude vykonávať svoju prácu správne a efektívne, a zanechá krásne upravený trávnik. Keď sa odrezky trávy ako aj nečistoty nahromadia na podvozku a nožoch kosačky Fiekdmann, kosenie bude nerovnomerné. Dokonca môže poškodiť trávu, takže trávnik bude pôsobiť nerovnomerne.

Náradie potrebné na čistenie kosačky Fieldmann

Skôr ako začnete s procesom čistenia kosačky Fieldmann, musíte si zaobstarať niekoľko základných nástrojov, ktoré budete potrebovať. Ak ich budete mať po ruke, práca bude rýchlejšia a efektívnejšia. Patria sem: Nesprávne zvolené nástroje vedú k podriemerným výsledkom a môžu spôsobiť poškodenie kosačky Fieldmann. 

Vretenové kosačky a ich čistenie

Veľkou výhodou je, že Vretenové kosačky sú mimoriadne jednoduché na čistenie ako saj samotnú údržbu. Žacie ústrojenstvo stačí vyfúkať stlačeným vzduchom, dočistiť metličkou a na menej dostupné miesta použite starú zubnú kefku. Následne ho vyutierajte mokrou handrou. Umávanie a striekanie vody na vretená používajte len v krajnom prípade a nikdy nie priamo na ložiská. 

Rovnako je potrebné očistiť aj samotný skelet kosačky od prachu a iných nečistôt. Nakoniec vystriekajte vodou zberný kôš a všetko nechajte poriadne vyschnúť na slnku. Pri opätovnom skladaní nezabudnite premazať hnacie kolesá, ktoré sú v ich vnútornom obvode vybavené ozubením. 

Starostlivosť o benzínové kosačky 

Benzínové kosačky sú najvýkonnejšie, ale ich údržba a následné čistenie je pomerne zložitejšie. Pred čistením v prvom rade odpojte kábel od sviečky, aby ste predišli náhodnému opätovnému zapnutiu pri ručnom otáčaná nožov. Okrem toho je dobré vyprázdniť palivovú nádrž, aby sa znížilo riziko rozliatia paliva počas čistenia. 

Žací nôž na kosačke Fieldmann

Vyčistený a dobre nabrúsený nôž je základom kvalitného kosenia. Pokiaľ zaznamenáte hrdzu na noži kosačky Fieldmann, odstráňte ju drôtenou kefou alebo prostriedkom na odstraňovanie hrdze. V prípade deformácie spôsobenej kontaktom s kameňmi, je potrebné nože vymeniť. Ak sú iba tupé, postačí brúsenie. Natiahnite si ochranné rukavice, aby ste sa pri čistení ostrých nožov kosačky Fieldmann neporezali. 
Existuje viacero spôsobov brúsenia nožov vrátane použitia brúsneho kameňa, ktorý je najjednoduchší. Brúsny kameň navlhčite a opatrne prechádzajte po noži krúživými pohybmi. Po dokončení brúsenia očistite aj nôž od nečistôt a kovového prachu. Na záver nezabudnite žací nôž vyvážiť. Stredový otvor zaveste na skrutkovač, pričom nôž sa nesmie prevažovať. Ak sa raz polovicou otáča dole, postupne pribrusujte ostrie klesajúcej ťažšej strany, kým nôž nebude vyvážený. 

Okrem čistenia vzduchovým filtrov je dôležité premazať všetky pohyblivé časti kosačky vhodným olejom alebo vazelínou. Rozhodne neuškodí pokvapkať olejom aj ovládacie lanká, ako aj čapy tiahla na nastavenia výšky. Dobre premazané pohyblivé časti sa nielen ľahšie pohybujú, ale znižuje sa ich opotrebenie a predlžuje sa životnosť kosačky. 

Čistenie zapaľovacej sviečky

Motor bude spoľahlivo štartovať a nespotrebujete toľko paliva ak udržíte zapaľovaciu sviečku v čistote. Vyčistíte ju pomocou oceľovej kefy alebo brúsneho papiera. Čistenie však vykonávajte opatrne, aby ste príliš veľkým tlakom nezmenili vzdialenosť medzi elektródami. Na záver pod sviečku kvapnite kvapku motorového oleja. Zapaľovaciu sviečku je potrebné vymeniť približne po 100-hodinovej prevádzke alebo 1-krát ročne.
V pravidelných intervaloch skontrolujte dotiahnutie všetkých skrutiek a matíc. Opotrebované alebo zle dotiahnuté matice a skrutky môžu spôsobiť vážne poškodenia motora alebo rámu.
Keď je všetko hotové pripojte kábel zapaľovacej sviečky, pridajte čerstvé palivo a naštartujte motor, aby ste sa uistili, že všetko funguje správne.

 

Elektrické kosačky Fieldmann a ich údržba

Ani čistenie elektrickej kosačky Fieldmann nie je zložitým úkonom a zvyčajne sa vykonáva priamo na kosačke. Ako prvé je samozrejme potrebné odpojiť kosačku od elektriny. Začnite odstránením prilepených zvyškov trávy  a zaschnutého blata z podvozku. Na tento účel používajte vyslovene drevené plastové stierky, pretože Elektrické kosačky Fieldmann majú zvyčajne saši z plastu.

Následne nakloňte kosačku a prúdom vody ju vystriekajte. Tento úkon robte maximálne opatrne. Vodu striekajte iba pod kryt, aby ste nepoškodili súčiastky motora, tesnenie alebo ložiská a nedosiahli motor. Pritom je potrebné pamätať na to, že prúd vody by mal mať relatívne vysoký tlak, aby sa odstránil všetok nahromadený odpad. Po dokončení čistenia vodou môžete odstrániť posledné zvyšky trávy pomocou štetca s tuhými štetinami, pretože ani prúd vody z hadice neodstráni kúsky trávy, ktoré sa zasekli v žacích nožoch. 

Po uschnutí vystriekajte podvozok kosačky Fieldmann údržbovým sprejom, čím sa redukuje prichytávanie zvyškov trávy a uľahčí sa aj následná údržba. 
 

Ako vyčistiť akumulátorové kosačky 

Čistenie krovinorezu či strunovej kosačky je rovnako dôležité, ako čistenie rotačných kosačiek. Údržba nie je náročná, spočíva najmä v pravidelnom čistení po každom kosení. Elektrické alebo akumulátorové strunové kosačky Fieldmann je po kosení nutné dôkladne umyť kefou s mosadznými štetinami, najlepšie pomocou vysokotlakového čističa a to je prakticky všetko.
Benzínové záhradné krovinorezy Fieldmann majú údržbu trochu zložitejšiu. Ako na to? Do pripravenej nádoby vypustite starý olej. Následne demontujte veko vzduchového filtra. Ak je filter mierne znečistený postačí ho umyť vo vode so saponátom. Ak je priveľmi znečistený je lepšie ho vymeniť. Pri často používaných krovinorezoch sa zamerajte aj na čistotu chladenia. Nečistoty odstráňte handričkou alebo malým štetcom
Elektrické motory, ktorými sú akumulátorové kosačky vybavené, sú konštrukčne omnoho omnoho jednoduchšie, vďaka čomu sú aku kosačky Fieldmann takmer bezúdržbové. Vašou jedinou úlohou je dbať na pravidelné čistenie po používaní a brúsenie nožov. 

Vyčistite vzduchový filter

Vzduchový filter je nevyhnutnou súčasťou benzínovej kosačky a slúži ako ochrana motora pri nasávaní vzduchu. Zabraňujte časticiam prachu a rozdrvenej trávy, aby sa dostali do motora. Umiestnený je v blízkosti hornej časti motora v kovovom alebo plastovom kryte, ktorý je obvykle zaistený skrutkou alebo západkovým mechanizmom. 

Vzduchový filter môže byť papierový alebo penový. Penový je možné poriadne povysávať, prípadne vyfúkať pomocou kompesora. Následne je potrebné ho oprať vo vode so saponátom a nechať poriadne uschnúť. Pred uložením na miesto ho napustite čistým motorovým olejom a handričkou zľahka vysušte. 

V prípade papierového variantu ho môžete očistiť prefúknutím tlakovým vzduchom, ale lepšie je ho vymeniť za nový. Filter by sa mal čistiť každých 25 pracovných hodín a najlepšie 2x za rok úplne vymeniť.

Pár rád na záver

 

 

Kosačka je z väčšej časti vyrobená z kovu, ktorý podlieha korózii. Nenechajte ju zmoknúť, a v prípade ak ju budete umývať vodou, nechajte ju poriadne uschnúť. Neuskladňujte kosačku niekde pod prístreškom ani zakrytú pod plachtou, kde sa hromadí vlhkosť. Skladujte ju výhradne v suchej, uzatvorenej miestnosti.
Majte na pamäti, že výsledkom čistej kosačky je rovnomerne pokosená tráva a kosačka bude vyžadovať menej opráv. Súčasne bude minimalizované šírenie chorôb, ktoré by mohli poškodiť trávnik.
 
Zpět na fieldmann blog